top of page
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
Tι είναι η Ομοιοπαθητική Ιατρική;
 

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα φυσικό σύστημα

θεραπευτικής ιατρικής που καλύπτει μια μεγάλη

ποικιλία από ασθένειες.

H Ομοιοπαθητική βασίζεται σε δύο βασικές

αρχές: Το νόμο των ομοίων και την απειροελά-

χιστη δόση. Ο Νόμος των ομοίων αντί να

θεωρεί τα συμπτώματα μιας νόσου σαν

ανεπιθύμητα, η ομοιοπαθητική τα βλέπει σαν

προσπάθεια του οργανισμού να αυτοθεραπευ-

τεί. Για αυτό αντί να καταπιέζουν τα συμπτώ-

ματα οι ομοιοπαθητικοί γιατροί χορηγούν

φάρμακα που σε έναν υγιή οργανισμό θα δημιουργούσαν τα ίδια συμπτώματα (τα συμπτώματα, όχι την νόσο) ώστε με τον τρόπο αυτό να διεγείρουν ακόμα περισσότερο τις θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού.

Απειροελάχιστη δόση. H ομοιοπαθητική θεωρείται επίσης μια φαρμακευτική επιστήμη. Οι ουσίες που χρησιμοποιεί η Ομοιοπαθητική προέρχονται από φυτά, ορυκτά, ζώα, ή χημικές ουσίες που έχουν προσεκτικά διαλυθεί σε αλκοόλ ή νερό ώστε να φθάσουν σε μια δόση που αντιστοιχεί στο ένα μέρος προς ένα εκατομμύριο. Kόκκοι ζάχαρης εμποτίζονται με το διάλυμα και χορηγούνται στον ασθενή.

H ομοιοπαθητική θεραπεία εστιάζεται στη συνολική εικόνα των συμπτωμάτων του ασθενούς και όχι μόνο στην εικόνα της νόσου από την οποία πάσχει. Αυτό σημαίνει ότι δύο άτομα που έχουν την ίδια αρρώστια μπορεί να χρειάζονται δύο διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα και θεραπευτικά σχήματα. Γιατί κάθε άτομο αντιμετωπίζεται σαν ένα σύνολο και όχι σαν τα διαφορετικά τμήματα μιας μηχανής.

 

Σχετικά με τον Δρ Samuel Hahnemann

O Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann γεννήθηκε το 1755

στο Meissen, Saxony στη Γερμανία. Δημιούργησε τις βασικές

αρχές της επιστήμης που ονόμασε "ομοιοπαθητική" από τις

Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος". Επίσης θεωρείται ο πατέρας

της πειραματικής φαρμακολογίας γιατί ήταν ο πρώτος επιστήμο-

νας που παρασκεύασε φάρμακα με έναν ειδικό τρόπο: ελέγχοντας

τα σε υγιείς ανθρώπους για να προσδιορίσει με ποιον τρόπο δρού-

σαν θεραπευτικά. Πριν από τον Hahnemann τα φάρμακα δίνονταν

με βάση διάφορες θεωρίες και χωρίς πειραματική επαλήθευση.

O Δρ. Hahnemann χρησιμοποίησε το θεραπευτικό νόμο που έγινε

γνωστός με τη φράση: "Similia Similibus Curentur" ("τα όμοια

θεραπεύουν τα όμοια."). Είναι ο πρόγονος πολλών σύγχρονων

θεραπευτικών μεθόδων και είχε θεραπεύσει χιλιάδες δύσκολες και χρόνιες ασθένειες σε όλη την Ευρώπη που οι άλλοι γιατροί θεωρούσαν αθεράπευτες. Έτσι έγινε τόσο διάσημος που πολλοί γιατροί από την Ευρώπη και την Αμερική ήρθαν κοντά του για να εκπαιδευτούν στην Ομοιοπαθητική.

 

Tι είναι η "Κλασική" Ομοιοπαθητική και σε τι διαφέρει από τη "μοντέρνα" Ομοιοπαθητική;

H Kλασική Ομοιοπαθητική είναι ο τύπος της Ομοιοπαθητικής που διδάχτηκε από τον ιδρυτή της τον Dr. Hahnemann. O Dr. Hahnemann υποστήριζε ότι σε μια δεδομένη στιγμή μόνο ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο έπρεπε να χορηγείται στον ασθενή, αυτό που είχε τη μεγαλύτερη ομοιότητα με τα συμπτώματα της νόσου. H διαδικασία να ανακαλύψει κανείς το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι πολύ κουραστική και απαιτεί μεγάλη έρευνα εκ μέρους του θεράποντος γιατρού. Αλλά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πολύ ικανοποιητικά. Αν αυτό το μοναδικό κατάλληλο για τον ασθενή φάρμακο δε βρεθεί, τότε δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα

ή υπάρχει μόνο μια πολύ μικρή βελτίωση της κατάστασης του. Έτσι αρκετοί Ομοιοπαθητικοί γιατροί που δεν ξέρουν ποιό είναι το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει να χορηγήσουν ή δεν έχουν το χρόνο να πάρουν ένα λεπτομερές ιστορικό, να το μελετήσουν και να κάνουν την ανάλογη έρευνα, μπορεί να χορηγούν τρία, τέσσερα και μέχρι είκοσι διαφορετικά φάρμακα συγχρόνως, ελπίζοντας ότι το κατάλληλο φάρμακο θα συμπεριλαμβάνεται μέσα σ' αυτά. Αυτή είναι η μη κλασική μορφή Ομοιοπαθητικής και φυσικά δε δίνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα που δίνει η Kλασική Ομοιοπαθητική.

 

Τι είδους ασθένειες μπορούν να θεραπευτούν από την Ομοιοπαθητική;

Το θεραπευτικό φάσμα της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι ευρύτατο. Εφαρμόζεται σε όλες τις παθήσεις εκτός απ αυτές που αναμφισβήτητα απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Όμως και στη χειρουργική μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια: π.χ. σε ένα κάταγμα παράλληλα με την χειρουργική αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να πάρει Ομοιοπαθητικά φάρμακα ώστε το κάταγμα να πωρωθεί πιο γρήγορα. Επίσης πριν και μετά από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να χορηγηθούν Ομοιοπαθητικά φάρμακα πού βοηθάνε σημαντικά στην επούλωση του τραύματος και στη μείωση του πόνου. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα επιδρούν θετικά σε πολλές νοσολογικές καταστάσεις στα διάφορα συστήματα του οργανισμού, είτε πρόκειται για ασθένειες σωματικές (π.χ. πεπτικό, αναπνευστικό, κυκλοφοριακό, δέρμα κ.λ.π.) είτεψυχικές (π.χ. αγχώδεις εκδηλώσεις, διαταραχές συναισθήματος, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές ύπνου κ.λ.π.). Αποτελεσματική είναι η Ομοιοπαθητική τόσο σε χρόνιες όσο και οξείες νόσους. Εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στον ενήλικο αλλά και σε άτομα γεροντικής ηλικίας και στα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για την Ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Αυτό προκύπτει από το ότι στην Ομοιοπαθητική ο πάσχων άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα αλληλοεπηρεαζόμενων ψυχικών, διανοητικών και σωματικών λειτουργιών. Με την Ομοιοπαθητική συνήθως βελτιώνεται συνολικά ο πάσχων οργανισμός και όχι μόνο το σύμπτωμα που οδήγησε τον ασθενή στον γιατρό. Τέλος

η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε επείγουσες καταστάσεις (π.χ. κρίση άσθματος, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.) όπου η δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική.

 

Συχνές ερωτήσεις:

 

Τι είναι τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από φυτά, ορυκτά άλατα και ζωικές ουσίες με μία διαδικασία διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων του αρχικού διαλύματος της συγκεκριμένης ουσίας, τα χαρακτηριστικά των οποίων έχουν πλήρως περιγραφεί και ελεγχθεί μέσα από προσεχτικές αποδείξεις πάνω σε ανθρώπους.

Η παρασκευή και η κυκλοφορία τους είναι επίσημα κατοχυρωμένες από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κοινοτική οδηγία ΟΔ/92/73/ΕΟΚ της 22/9/1992 και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας από 1/1/1994 που ακολούθησε).

 

Ομοιοπαθητικά φάρμακα: πως θεραπεύουν τον ασθενή;

Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα ενεργούν σε ολόκληρο τον οργανισμό και ενισχύουν τον αμυντικό του οργανισμό, με αποτέλεσμα τη θεραπεία και την ανανέωση συνολικά του ασθενούς.

 

Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα: είναι επικίνδυνα;

Ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα, ούτε έχουν καμιά παρενέργεια.

Ο λόγος είναι ότι κατά την διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας τους, ενώ αντίθετα έχει ενεργοποιηθεί η θεραπευτική τους δράση.

Γι αυτό άλλωστε είναι παντελώς ακίνδυνα για όλες τις ηλικίες(βρέφη, υπερήλικες κ.λ.π.) και σε όλες τις ιδιαίτερες καταστάσεις του οργανισμού όπου άλλα φάρμακα θεωρούνται επικίνδυνα όπως π.χ. εγκυμοσύνη, γαλουχία, κ.λ.π.

 

Mπορεί κάποιος να εθιστεί στα Ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Όχι γιατί η δράση τους είναι αποκλειστικά ενεργειακή και ποτέ χημική. Έχουν παρενέργειες τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα; Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, πιθανόν να παρουσιάσουν εντονότερα για λίγες ώρες ως λίγες ημέρες κάποιο απλό σύμπτωμα όπως πονοκέφαλο, κνησμό κ.λ.π. πού όμως είναι τελείως ακίνδυνογια τον οργανισμό. Αυτό γίνεται γιατί ο οργανισμός κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την νόσο. Δεν θα πρέπει όμως οι ασθενείς να αποδίδουν οποιαδήποτε συμπτώματα τους -όπως μια καταρροή από ένα κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση, έναν πόνο από ψύξη κ.λ.π.- στην Ομοιοπαθητική αγωγή που κάνουν αλλά θα πρέπει να συμβουλεύονται γι αυτά τα συμπτώματα εφόσον είναι ενοχλητικά το γιατρό τους.

 

H ένταση σε μερικά συμπτώματα είναι απαραίτητη για να αρχίσει η θεραπεία;

H ένταση των συμπτωμάτων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά δεν είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας. Τις πιο πολλές φορές η θεραπεία επέρχεται χωρίς να παρουσιαστεί ένταση σε κανένα σύμπτωμα.

 

Είναι δυνατό να παίρνει κανείς συγχρόνως δύο ή περισσότερα Ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Αυτό είναι λάθος. Επιτρέπεται μόνο όταν η ζωή του ασθενούς κινδυνεύει και ο γιατρός δεν είναι σίγουρος για το ποιο είναι το σωστό φάρμακο.

 

Πώς διατηρούνται τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έντονες μυρωδιές, σε μέρη δροσερά και μακριά από ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία (τηλεόραση, στερεοφωνικό, κινητό τηλέφωνο κ.λ.π.). Επίσης να μην φυλάσσονται στο ψυγείο και να μην εκτίθενται στον ήλιο.

 

Πόσο κοστίζουν τα Oμοιοπαθητικά φάρμακα σε σχέση με τα αλλοπαθητικά (χημικά) φάρμακα;

Πολύ λιγότερο.

 

Πόσο διάστημα μπορεί να διαρκέσει μια Ομοιοπαθητική αγωγή;

Σε μία οξεία ασθένεια, το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναιάμεσο και επιτυγχάνεται σε σύντομο χρόνο. Στις χρόνιεςπεριπτώσεις όμως δεν είναι δυνατόν τις περισσότερες φορές τουλάχιστον 

να υπάρξει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν έλθει στην Ομοιοπαθητική, αφού δοκίμασαν πρώτα όλες τις άλλες μεθόδους χωρίς επιτυχία. Επειδή η Ομοιοπαθητική δρα κινητοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού, η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την κατάσταση του μηχανισμού αυτού.

Έτσι για κάποιον μπορεί να φτάσει ενός μηνός θεραπεία ενώ για κάποιον άλλον να χρειάζονται και χρόνια.

 

Πρέπει ο ασθενής να συνεχίζει επάπειρον την Ομοιοπαθητική αγωγή;

Όχι. Από την στιγμή που θα αισθανθεί καλά, συμβουλευόμενος και τον Ομοιοπαθητικό γιατρό του, μπορεί να σταματήσει την αγωγή του και να επανέλθει στο γιατρό μόνο σε περίπτωση υποτροπής της αρχικής ασθένειας ή σε εμφάνιση κάποιας άλλης.

 

Τι γίνεται αν παρουσιαστεί οξύ πρόβλημα κατά την διάρκεια της θεραπείας;

Αν παρουσιαστεί κάποιο οξύ πρόβλημα π.χ. κρυολόγημα, διάρροια, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κ.λ.π., το καλύτερο θα είναι να έλθετε σε επαφή με τον Ομοιοπαθητικό σας γιατρό για να σας δώσει το αντίστοιχο Ομοιοπαθητικό φάρμακο και να σας πει πρέπει τι να κάνετε.

 

Μήπως υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης αν ταυτόχρονα ληφθεί οποιοδήποτε άλλο αλλοπαθητικό (χημικό) φάρμακο;

Απολύτως όχι. Δεν υπάρχει φόβος για οποιοδήποτε τύπου αλληλεπίδραση με οποιοδήποτε συμβατικό (αλλοπαθητικό) φάρμακο. Απλά μερικές φορές κάποια από τα συνηθισμένα φάρμακα (ιδίως αντιβιοτικά, κορτιζόνη), μπορούν να αναστείλουν πρόσκαιρα την ομοιοπαθητική θεραπεία και γι’ αυτό συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον Ομοιοπαθητικό γιατρό πριν τα χρησιμοποιήσετε.

 

Είναι δυνατόν να γίνονται συγχρόνως με την Ομοιοπαθητική και άλλες θεραπείες;

Ναι, είναι δυνατόν. Όμως επειδή η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική πρέπει να συμβουλεύεστε το Ομοιοπαθητικό γιατρό για να σας δώσει τις αναγκαίες οδηγίες.

 

Μπορεί να υποτροπιάσει ένας ασθενής μετά από μια Ομοιοπαθητική θεραπεία;

Μετά μια επιτυχή ομοιοπαθητική θεραπεία είναι δυνατόν ένας ασθενής να υποτροπιάσει. Αυτό εξαρτάται:

 

  • Από το πόσο υγιής είναι ο οργανισμός.

  • Από το είδος και την χρονική διάρκεια της ασθένειας.

  • Από τις ταλαιπωρίες -ψυχικές ή σωματικές- που δρουν επάνω στον ασθενή κατά την αποθεραπεία του.

  • Από το πόσο σωστά τηρεί τις συστάσεις του γιατρού μετά την διακοπή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. 
bottom of page